Kerro miten maailman tilanne on vaikuttanut käsitöiden tekemiseesi

Itä-Suomen Yliopisto, Taitoliitto, Punomo.fi – Käsityö verkossa ry ja Suomen käsityön museo keräävät yhteistyössä Museoviraston Elävän perinnön käsityöringin toimijoiden kanssa maailmanpoliittiseen kriisiaikaan liittyviä kirjoituksia ja valokuvia käsitöistä. Voit jakaa kuvia ja kirjoituksia näiden sivujen kautta, ja samalla ne jäävät talteen tuleville sukupolville.

Miten Ukrainan sodan tapahtumat ovat vaikuttaneet käsitöiden tekemiseesi?

Sota Ukrainassa on vaikuttanut meihin monin tavoin. Käsityöharrastajat ja käsityöläiset ovat kanavoineet tunteitaan ja ajatuksiaan omaan tekemiseen. Onko sota tuonut muutoksia sinun käsitöihisi ja käsitöiden tekemiseen? Keräämme kirjoitelmia ja kuvia kaikenlaisista käsitöistä (puu, metalli, tekstiili, ym. materiaalit ja tekniikat) jotka jollain tavoin liittyvät Ukrainan sotaan, sodan aiheuttamiin ajatuksiin ja tunteisiin/tuntemuksiin.

Kerro kirjoitelmassa mitä olet tehnyt/valmistanut ja mistä sait idean tekemiseesi. Millaisia Ukrainan sodan aiheuttamia tunteita ja ajatuksia olet kanavoinut käsitöiden tekemiseen – käsillä tekemiseen.

Onko käsillä tekeminen auttanut sinua ja oletko halunnut auttaa muita käsitöiden avulla? Millaisia tunteita olet käynyt lävitse? Oletko tehnyt käsityön, joka kuvastaa mielialaasi tai tunteitasi Ukrainan sodan aikana? Oletko tehnyt käsitöitä, joiden avulla haluat välittää myötätuntoa tai apua sodasta kärsiville? Millaisia merkityksiä käsillä tekemisellä on sinulle tällaisena aikana?

Voit kertoa ajatuksistasi, tunteistasi ja tekemistäsi käsitöistä vapaasti kirjoittaen. Liitä mielellään mukaan myös valokuva/valokuvia. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa.

Näin kirjoitat meille

Voit täyttää tältä sivulta löytyvän kirjoitusten ja kuvien keräyslomakkeen.

Ensimmäinen kenttä on kirjoitustasi varten. Mukaan voit liittää kuvia ja muuta mahdollista materiaalia.

Kaikki kirjoitukset ja kuvat tallennetaan Suomen käsityön museon arkistoihin tuleville sukupolville ja aineistoksi tutkijoille. Sen vuoksi tarvitsemme nimesi ohella sinusta talteen muita ns. perustietoja, jotka jäävät ainoastaan museon käyttöön.

Henkilötietoja käytetään myös mm. tutkimuksessa, jossa tarkastellaan maailmanpoliittisen kriisiajan myötä tehtyjä käsitöitä, käsillä tekemistä ja näihin liittyviä kirjoituksia. Itä-Suomen yliopistossa tämän tutkimuksen vastuulliset tutkijat ovat professori Sirpa Kokko sirpa.kokko@uef.fi ja yliopistonlehtori Tarja Kroger tarja.kroger@uef.fi. Henkilötietoja käytetään ainoastaan tutkimusten analysoinneissa.

Voit itse päättää annatko luvan julkaista lähettämiäsi muistoja omalla nimelläsi vai nimimerkilläsi, vai tallennetaanko aineisto vain museon arkistoon. Julkaisuluvan saanut aineisto julkaistaan tällä sivustolla. Aineistoa voidaan käyttää ja julkaista sosiaalisessa mediassa, julkaisuissa, seminaareissa ja hyödyntää tutkimuksessa. Kirjoittajien tietoja ei luovuteta edelleen. Aiemmin keräämiämme kirjoituksia voit lukea täältä.

Voit hyvin täyttää ja lähettää lomakkeen yhdellä kertaa. Jos haluat täyttää lomakkeesta ensin vain osan ja palata myöhemmin täydentämään vastauksiasi, luo ihan ensimmäiseksi tallennustunnukset täällä.

Jos olet jo luonut tunnukset, voit kirjautua muokkaamaan kirjoitustasi täällä.

Kriisiaikaan liittyvien kirjoitusten ja kuvien keräyslomake

Kriisiajan käsityökirjoitukset 2022
Ikäsi
Maximum upload size: 10MB
Lisää tähän kuvatiedostot. Voi lähettää tällä lomakkeella enintään neljä kuvaa. Jos haluat lähettää isomman määrän kuvia, lähetä lisäkuvat sähköpostilla osoitteeseen Seija.Hahl@jyvaskyla.fi.

Sallitut tiedostomuodot ovat jpg ja png. Tiedoston nimessä ei saa olla ääkkösiä ja sen maksimikoko on 10 MB.
Maximum upload size: 4MB
Lisää tähän asiakirjatiedostot. Sallittu tiedostomuoto on pdf. Tiedoston nimessä ei saa olla ääkkösiä ja sen maksimikoko on 4 MB. Voit lähettää asiakirjoja vaihtoehtoisesti myös suoraan sähköpostilla osoitteeseen Seija.Hahl@jyvaskyla.fi.
Kirjoita tähän lähettämiesi valokuvien ja asiakirjojen perustiedot. Tarvittavat tiedot esimerkiksi valokuvan kohdalla ovat Kuvausajankohta, paikka ja kuvaaja. Voit myös vapaamuotoisesti kertoa, mitä kuvassa tapahtuu tai mitä kuva esittää. Jos lähetät useamman kuin yhden kuvan tai asiakirjatiedoston, erittele perustiedot aina asiakirjan tiedostonimen perusteella.

Tietojen tallentamisen yhteydessä syntyvää rekisteriä koskevan Suomen käsityön museon tietosuojalausekkeen löydät tästä linkistä.
Suomen käsityön museon arkistoaineistojen käyttösäännöt (pdf)

Lisätiedot

amanuenssi Seija Hahl
seija.hahl@jyvaskyla.fi
p. 050 311 8886

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen osalta
vastuulliset tutkijat:

professori Sirpa Kokko
sirpa.kokko@uef.fi

yliopistonlehtori Tarja Kroger
tarja.kroger@uef.fi.

Jaa kyselymme somessa!

Pin It on Pinterest