Aune Pisilä
5.4.2022

Akasia-sukilla rahaa avustusjärjestöille

Ukrainan sota kosketti minua voimakkaasti. Annoin eläkeläisen kukkarostani jo paljon avustusjärjestöille. Voimakas ahdistus ja halu auttaa pani miettimään, miten auttaa enemmän.
Olin tehnyt kauniit villasukat itselleni, valkopohjaiset, joissa lehti-ja kukkavuvio. Ne olivat minulle rakkaat. En ollut vielä raaskinut niitä käyttää. Olin kuullut jostain, että antaa pitää niin, että kirpaisee! Siispä panin valkoiset sukat myyntiin. Sainkin niistä 40€. Panin sen heti Kirkon ulkomaanavun Ukraina -keräykseen.
Mietin, että jos tämä toimii, useampi kutoja saisi enemmän annettavaa avustusjärjestöille.
Siispä tein Facebook-päivityksen ja pyysin siinä kavereita mukaan ”Operaatio-Akasiaan”. Nimi projektille tuli Agitpropin Natalia-laulusta, siinähän lauletaan Ukrainan akaasian tuoksuvista kukista. Vaikka laulu oli tehty aivan eri aikana, sen sanoma tuntui ajankohtaiselta. Alunperin suunnitellessani kukkakuviota sukkiin, en tiennyt, millainen akaasiankukka on. Kun netistä sitä katselin myöhemmin, hämmästyin: suunnittelemani kuvio muistutti akasiankukkaa!!
Sain seitsenhenkisen porukan innostumaan asiasta. Kokoonnumme parin viikon välein yhteiseen iltaan vuoronperään kodeissamme, puramme sota-ahdistustamme ja kudomme/neulomme sukkia (ja herkuttelemme). Toki sukkapuikot kilisevät kodeissamme muutoinkin. Ryhmässä koemme, ettemme ole sivustaseuraajia, vaan toimijoita. Annamme lankamme, aikamme ja osaamisemme ja ostaja antaa rahat ja päättää avustuskohteen, johon kutoja laittaa rahat. Ostaja saa kuitin, niin toimintamme on läpinäkyvää.
Porukka on osoittautunut luovaksi ja lahjakkaaksi, kuvioni variaatioita löytyy monissa väreissä! Lahjoitussumma on satasissa ja kasvaa koko ajan. Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu, Lääkärit ilman rajoja, Pelastakaa Lapset ja Unicef ovat olleet sukkarahojen saajia.

Lisätietoja

amanuenssi Seija Hahl
seija.hahl@jyvaskyla.fi
p. 050 311 8886

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen osalta
vastuulliset tutkijat:

professori Sirpa Kokko
sirpa.kokko@uef.fi

yliopistonlehtori Tarja Kroger
tarja.kroger@uef.fi.

Pin It on Pinterest