Juha Varis
26.2.2023

Kamiinoilla lämpöä Ukrainaan

Covid 19 -pandemia vaikeutti lähes kaksi vuotta myös yliopisto-opetusta. Tekniikkaan painottuvassa opetuksessa käytännön harjoituksilla on suuri merkitys ja olemme LUT-yliopistossa ylläpitäneet hyvin varustellut laboratoriomme opiskelijoita varten. Niiden tasoa voi verrata kehittyneisiin konepajoihin. Ennen pandemiaa, yliopiston perustamisesta lähtien, olemme pitäneet opetuksessa tärkeänä, että jokainen opiskelija pääsee itse käyttämään laitteitamme laboratorioharjoituksissa ja siten oppimaan asioita myös käytännössä. Covid-kevät 2020 muutti kaiken, ja sitä seuranneiden kahden syksyn harjoitukset peruttiin.
LUT:in Konetekniikan opiskelijoiden ainejärjestö Koneenrakennuskilta ry. otti marraskuussa 2022 yhteyttä Hitsaustekniikan laboratorion henkilökuntaan ja tiedusteli mahdollisuutta päästä laboratorioon hitsaamaan ”edes jotain”. Samaan aikaan media oli säiden kylmentyessä tuonut esiin tarpeen avustaa myös talven kylmyyteen valmistautuvaa Ukrainaa. Nuo kaksi asiaa yhdistyivät ja syntyi ajatus suunnitella ja valmistaa pienikokoisia kamiinoita kriisiolosuhteisiin Ukrainaan toimitettaviksi. Muutamassa päivässä teekkarit saivat valmistussuunnitelmat ja piirrokset valmiiksi, henkilökunta innostui myös asiasta ja avusti materiaalien hankinnassa sekä tuotantolaitteiden käytössä, ja vain kolme työpäivää myöhemmin (29.11.2022) keitettiin ensimmäiset pannukahvit itse tehdyllä kamiinalla. Ensimmäinen kamiina ja siitä saadut kokemukset parannusideoineen rohkaisivat julkaisemaan päivitetyt valmistuskuvat LUT:in kotisivuilla, josta niitä on ladattu tuhansia kertoja.
Tiedotusvälineet huomasivat myös avustustekomme ja tieto levisi nopeasti ympäri Suomen. Yhteydenottoja eri viestivälineillä vastaanotin ja lähetin noin 800 kpl, enimmäkseen sähköpostilla ja noin 2 viikon aikana. Eräs niistä oli nuoren pojan isän yhteydenotto, jossa tiedusteltiin, voisiko nuori mies päästä hitsaamaan kamiinoita, kädentaitoja asiaan oli jo valmiiksi. Asia saatiin järjestettyä työelämäkoulutusjärjestelmän kautta ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. Hitsausapua tarjosi myös pitkän työuran hitsaajana toiminut eläkkeellä oleva henkilö.
Sattumukset saavat jälleen sijan tässä kokonaisuudessa, sillä pitkään tuntemani metallialan yrittäjä oli huomannut asian mediassa ja ilmoitti heidän yrityksensä pystyvän valmistamaan satoja kamiinoita viikossa, jos on olemassa jokin järjestely, jolla yksittäiset henkilöt, työyhteisöt tai muut halukkaat voivat osoittaa lahjoitusvaroja kamiinoiden valmistukseen. Vain vuorokausi tuon keskustelun jälkeen tuli puhelu hyväntekeväisyysjärjestön henkilöltä, joka tarjosi apua logistiikkaan, keskustelun aika lankojen päät löysivät jälleen toisensa, ja tuon yhteistyön kautta noin 1500 tahoa ja yksityishenkilöä on lahjoittanut varoja niin, että yli 2000 kamiinaa on valmistettu ja toimitettu Ukrainaan (tieto 24.2.2023).
Samoihin aikoihin edellisen kanssa aktiivinen suomalainen verkkoyhteisö kertoi muokanneensa tuotekuviamme siten, että kamiinoiden teko onnistuu myös yksityisten rakentelijoiden toimesta ilman, että tarvitsee olla kalliita konepajatason laitteita. Tämä oli jälleen merkittävä askel asiassa, sillä pian tuon tiedon jälkeen uutisoitiin kymmenien kamiinoiden sarjoja valmistettavan ympäri Suomea. Niitä valmistivat yhdistykset, kaveriporukat, kerhot, koululaiset, …, auttamisen halu oli uskomaton, vaikka kyseessä oli sangen vaativan laitteen valmistaminen. Erityisen paljon huomioita tulee kiinnittää osien yhteen hitsaamiseen, jotta rakenteesta tulee tiivis ja palokaasut poistuvat vain sitä varten suunnitellusta putkiyhteestä. LUT:issa suurin osa hitsauksesta tehtiin robottia käyttäen.
Tätä kirjoittaessani Ukrainan sodan vuosipäivänä 24.2.2023, on tiedossani, että noin 4000 kamiinaa on valmistettu. LUT haastoi heti alussa kaikki kynnelle kykenevät kamiinoita valmistamaan ja asetti kokonaismäärän tavoitteeksi 105 kpl, määrä on ylittynyt jo noin 40-kertaisesti! LUT valmisti kaiken kaikkiaan 47 kpl, jotka saatiin matkaan Joulun 2022 alla. Samaan rekka-autokuormaan lastattiin suuri määrä muita yksityishenkilöiltä saatuja lahjoituksia, lähes sata paria LUT:in henkilökunnan neulomia villasukkia ja Lappeenrannan kaupungin lahjoittamat kirveet.
LUT:issa kamiinoiden valmistukseen osallistui noin 40 eri alan ammattilaista ja opiskelijaa. Rehtorin järjestämässä yhteisessä tilaisuudessa kaikki pitkän työuran yliopistossa tehneet, itseni mukaan lukien, eivät voineet nimetä mitään tähän avustustyöhön verrattavaa, vastaavalla tavalla mieleen jäänyttä työtehtävää. Rohkenen myös arvella, että kamiinoiden valmistus on yksi merkittävimpiä yhteisöllisiä tekoja koko yliopiston historiassa. Jätimme ensimmäisen valmistamamme kamiinan itsellemme muistoksi avustustyöstämme ja keitämme sillä pannukahvit vuosittain talvisodan alkamisen muistopäivänä 30. marraskuuta, joka ajoittuu hyvin tämän asian kanssa.
Aiheeseen liittyy vielä sellainen yhteensattuma, että helmikuun 6. päivä 2023 Turkin ja Syyrian rajalla tapahtunut voimakas maanjäristys jätti suuren määrän ihmisiä kodittomiksi ja talvisäiden armoille. Turkin Suomessa toimivat järjestöt muistivat kamiinoihin liittyvän uutisoinnin ja saivat niistä löytyneiden yhteystietojen avulla järjestettyä samoja kamiinoita Turkin tuhoalueelle lämpöä tuottamaan.

Lisätietoja

amanuenssi Seija Hahl
seija.hahl@jyvaskyla.fi
p. 050 311 8886

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen osalta
vastuulliset tutkijat:

professori Sirpa Kokko
sirpa.kokko@uef.fi

yliopistonlehtori Tarja Kroger
tarja.kroger@uef.fi.

Pin It on Pinterest